Zagreb, een heerlijke Balkan melange


Ben je op zoek naar een verrassende stedentrip? Denk dan eens aan Zagreb. De oude binnenstad ademt, na jarenlang onderdeel te zijn geweest van het Habsburgse rijk, de sfeer van Wenen en Boedapest.
Leuke koffietentjes, fijne restaurants en dat overgoten met een Slavisch sausje. Zagreb is een heerlijke ‘Balkan melange’.  


De bron van Zagreb

“De naam Zagreb komt van grab it” zegt onze gids Hrvoje als we naar een klein fonteintje kijken op het centrale plein in de oude binnenstad. Ik moet bij de woorden ‘grab it’ gelijk denken aan de door hemzelf ingevoerde versiertruc van Donald Trump, maar verleg snel mijn aandacht weer naar onze gids. Hij vertelt dat een Kroatische leider met zijn leger in de vroege middeleeuwen door het toen nog verlaten gebied trok en dat ze naarstig op zoek waren naar water. Toen dat niet lukte, stak de leider uit pure frustratie en wanhoop zijn sabel in de grond en precies op die plek spoot water omhoog. Hij gaf zijn soldaten opdracht te gaan graven (zagreb) om bij het water te komen. Ook in het Duits wordt een link gelegd met deze theorie. De Duitse naam voor Zagreb was ‘Agram’ dat is afgeleid van ‘am Graben’.

Ban Jelacic Square, het centrale plein van de stad met de bron waaruit Zagreb onstaan is

Het fonteintje stelt niet veel voor, maar het plein eromheen des te meer. Diverse tramlijnen kruisen elkaar, op het plein is een straatfestival gaande en aan de randen van het plein zitten de terrassen vol. Hrvoje neemt ons mee naar de kathedraal even verderop. Het is meest monumentale gebouw van Zagreb en de torens van 108 meter hoog steken fier boven de stad uit. De kathedraal stamt uit de 11e eeuw en we balen ervan dat uitgerekend nu één van de torens gerestaureerd wordt. Later wordt duidelijk dat de restauratie al vele jaren aan de gang is. Welke foto je ook opzoekt op internet, de rechtertoren staat in de steigers en is in doeken verpakt. De uitdaging is de kathedraal zo te fotograferen dat de ingepakte toren niet zichtbaar is. Vanaf het plein ervoor lukt dat in ieder geval niet.

Kathedraal van Zagreb


De bovenstad

De leukste plekken van Zagreb zijn in de bovenstad. Ondanks de korte afstand, zijn er toch aardig wat hoogteverschillen, waardoor je een mooi uitzicht hebt op de benedenstad. We wandelen met Hrvoje door het Strossmayer, een stadspark in de bovenstad, waar het heerlijk toeven is in de schaduw van de bomen en waar je bij verschillende kraampjes wat kan kopen.
De aanblik van de kathedraal biedt nog steeds een rechtertoren die in doeken is gewikkeld.
Uiteraard lopen we in de bovenstad langs de markante Sint Marcus basiliek, de kerk met het mooiste dak van Europa.
De fel gekleurde dakpannen, die de wapens van wapens van Kroatië, Dalmatië, Slavonië en Zagreb uitbeelden, maken deze fotogenieke kerk anders dan alle andere kerken.  

Sint Marcus kerk

Voor eten en drinken moet je eveneens in de bovenstad zijn en wel in de Ulica Ivana Tkalčića. Deze straat is een aaneenschakeling van restaurants en pubs. Het is moeiljk kiezen uit de vele uitnodigende terrassen. We vragen onze gids waar we in de avond heen kunnen gaan en hij raadt een bezoek aan de beroemde lokale brouwerij Pivovara Medvedgrad aan. Het blijkt maar weer eens dat lokale tips goud waard zijn.
Het eigen gebrouwen bier dat er geschonken wordt, mag wat ons betreft direct naar Nederland worden geëxporteerd.  

Ulica Ivana Tkalčića, de uitgaansstraat van Zagreb


Kortste kabelspoorweg ter wereld

Je kunt lopend naar de bovenstad, maar wat er nu leuker dan de kabeltram te nemen. Het is bovendien een historische rit, want met zijn 66 meter is dit de kortste kabelspoorlijn ter wereld. Kaartjes zijn spotgoed en dus is het een must om minstens één ritje met de tram te maken. Vooral de rit naar beneden is spectaculair met een eersteklas uitzicht.  Wel snel zijn met het maken van foto’s, want de rit duurt maar 55 seconden

Het charmante kabelbaantje tussen de boven- en benedenstad

Museum van verbroken relaties

Het eindigen van een relatie is meestal een trieste zaak, alhoewel sommige relaties vast en zeker ook met een opluchting worden verbroken. Wat in alle gevallen achterblijft zijn herinneringen, maar ook allerlei spullen zoals brieven, boeken en foto’s waar je eigenlijk vanaf wilt. Je kunt deze herinneringen aan het verleden weggooien, maar ook besluiten ze te gaan verzamelen. Dat is wat  twee kunstenaars uit Zagreb besloten te gaan doen toen hun relaties uitgingen. In 2006 werd de collectie voor de eerst keer in Zagreb tentoongesteld. In de daaropvolgende jaren reisde de tentoonstelling de wereld rond en groeide de collectie met attributen uit stukgelopen relaties steeds verder. In 2010 kreeg de collectie zijn eigen permanente museum in Zagreb.
Het zeer originele museum is een genot om door heen te lopen en laat de meest uiteenlopende voorwerpen zien en met elk een eigen verhaal.


De ideale foto plek

Vlak om de hoek van het museum van verbroken relaties zit het Panoramic Viewpoint of Zagreb. In de zomer is hier gedurende twee weken het ‘Baš Naš Gourmet & Music Festival’. Je hebt vanaf dit punt een schitterend uitzicht op de kathedraal en met de parapluutjes die er hangen tijdens het evenement, is het mogelijk de kathedraal te fotograferen zonder de lelijke ingepakte toren. Yes we hebben een punt gevonden om dit te doen, al is het maar voor twee weken per jaar.
Als dit het ultieme doel van je reis is, moet je in juni naar Zagreb gaan, echter ook zonder deze volmaakte foto is Zagreb een bezoek meer dan waard.  

Panoramic Viewpoint of Zagreb, waar in juni een twee weken durend festival plaatsvindt


Praktische Informatie

Wij verbleven in het Best Western Astoria. Het hotel is centraal gelegen en de binnenstad is op loopafstand.