Pafos, trendy en klassiek onder de zon


In de oudheid wisten ze het al, in Pafos op Cyprus is het goed toeven. En daar is in de loop van de tijd niets aan veranderd. Het hele jaar door schijnt de zon, het heeft een schitterende kustlijn en overal kun je terecht in hippe strandtenten, goede restaurants en trendy uitgaansgelegenheden.
Maar de voormalige culturele hoofdstad van Europa is meer dan zon en zee. Pafos heeft met 3.000 jaar geschiedenis ook de cultuurliefhebber veel te bieden. Niet voor niets staat de hele stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hieronder een beschrijving van het culturele erfgoed met een paar uitstapjes naar de bergen en de kust.        

Geoff van ‘Kefalos Beach Village’ zet cirkeltjes op de kaart om de plekken aan te geven die we absoluut moeten gaan zien. Iedereen kent de goedlachse Engelsman, aangezien hij alle gasten na aankomst in zijn golfkarretje naar hun accommodatie brengt. Hij woont al jaren op Cyprus en heeft wel een paar tips voor ons als we in de lobby van het appartementencomplex op onze huurauto zitten te wachten. Pafos is een attractie op zich met zijn archeologische opgravingen, maar we moeten vooral die ‘lovely beach bar’ richting Coral Bay, de kustlijn bij het ‘Bad van Aphrodite’ en het Troödos gebergte niet overslaan. Enthousiast geworden door alle verhalen gaan we snel op pad.    


Historische pilaar

We beginnen met een bezoek aan de pilaar van Paulus (Paul’s Pilar), een iconische plek. Na de dood van Jezus gingen zijn apostelen in de hele mediterrane wereld het geloof verspreiden. Paulus kwam daarvoor naar Cyprus, maar werd  door de Romeinse gouverneur voor zijn ‘ketterse woorden’ vastgebonden aan een pilaar en gegeseld. Hij kreeg 39 zweepslagen. Toen de Romeinse gouverneur zag dat de apostel niet brak en zijn geloof trouw bleef, bekeerde hij zich tot het christendom.
De pilaar waaraan Paulus zou zijn vastgebonden staat er nog. Erachter is een orthodoxe kerk gebouwd op de ruïnes van een basiliek uit de oudheid. De moderne en de klassieke wereld liggen hier wel heel direct naast elkaar. De antieke bouwwerken grenzen direct aan het zwembad van een hotel.  

De pilaar van Paulus


Imposante tombes

Als dit geen archeologische vindplaats was geweest had er ongetwijfeld ook een hotel gestaan. Links en rechts van de antieke kunstschatten is de bebouwing opgerukt. Gelukkig merk je daar weinig van als je er rondloopt. Direct buiten Pafos in noordelijke richting liggen de koningsgraven.
Hier vind je, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden geen graven van koningen, maar van Griekse en Romeinse edelen van 2.000 tot 2.500 jaar geleden. De notabelen uit die tijd lieten zich hier in stijl begraven. De allerrijksten lieten complete familietempels bouwen. Je kunt een aantal keren afdalen in de kelders en krijgt het gevoel Indiana Jones of een andere ontdekkingsreiziger te zijn als je tussen de pilaren loopt.

De Koningsgraven even buiten Pafos


Langs de kust

We laten Pafos achter ons en rijden verder noordwaarts. Met een ziltige en droge mond strijken we neer op het terras van ‘Sea You Beach Bar’. We kijken uit op de zee waarin we net hebben gezwommen. De zon glinstert in het water, de golven rollen het strand op en terwijl wij daar naar kijken wordt een koud drankje voor ons neergezet. Dit is zo´n plek waarbij je uren naar de zee kan kijken en het niet erg vindt om een tijdje niets te doen en gewoon te genieten van een lunch en het uitzicht.
De hippe strandtent ´Sea You´ ligt langs de weg van Pafos naar Coral Bay. En Geoff heeft geen woord gelogen. Het is een magnifieke route langs de kust die eindigt bij het bad van Aphrodite, helemaal op de noodwestpunt van het eiland. Volgens de overlevering nam de Griekse godin van de schoonheid daar haar bad. De naastgelegen baai, met ook weer tal restaurantjes, doet recht aan Aphrodite en is van een grote schoonheid.

Sea You Beach Bar, een heerlijke plek met een prachtig uitzicht


Wijn en kloosters  

De volgende dag maken we een uitstapje in de bergen. Onderweg naar Omodos zijn links en rechts de wijnvelden al te zien. De aanblik van druivenranken stralend in de zon is meestal een voorbode voor kleurrijke dorpjes waar eten en drinken centraal staat. Ook hier blijkt dat weer te kloppen. Wandelend door de nauwe straatjes kun je op diverse plekken de lokaal gemaakte wijnen proeven en kopen. Al slenterend kom je vanzelf uit bij het Timios Stavros klooster, alle straatjes leiden er naartoe. Het klooster is niet meer in gebruik, maar de kerk nog wel. Grote trekpleister is een stuk touw waarmee Jezus zou zijn vastgebonden aan het kruis.
We zetten de reis voort naar Kykkos, het beroemdste klooster van Cyprus op ongeveer anderhalf uur rijden van Omodos.  Via een bochtige weg door het Troödos gebergte staat op ruim 1.100 meter dit imposante heiligdom. Het klooster stamt uit de 11e eeuw en gelijk bij de ingang zijn de prachtige mozaïeken een voorbode van wat zich achter de muren bevindt. Kykkos is een belangrijk bedevaartsoort vanwege een schilderij van de maagd Maria dat door de evangelist Lucas gemaakt zou zijn. Het meest indrukwekkende deel van het complex is de kerk. Alle muren en het plafond  zijn behangen met iconen en goud, die de rijkdom en aanzien van Kykkos onderschrijven.  
Buiten op de parkeerplaats is een souvenirwinkel waar ze ook wijn van het klooster verkopen. Als we weer afdalen naar Pafos, rammelen de flessen op de achterbank.

Straatbeeld in het wijnstadje Omodos


Katten op een voetstuk

We hebben een reden om een wat grotere afstand te rijden, ongeveer anderhalf uur van Pafos.
Overal in Griekenland en op Cyprus zie je loslopende katten, maar een hele bijzondere plek nemen zij in bij het klooster ‘Agios Nikolaos ton Gaton’ op het zuidelijke schiereiland Akrotiri. Helemaal verscholen in het landschap en bijna afgesloten van de buitenwereld ligt deze bijzondere attractie. Het is het oudste klooster van Cyprus, maar heeft een veel grotere aantrekkingskracht door de katten die er los rondlopen. Het ontstaan hiervan gaat terug naar de 4e eeuw toen Cyprus gebukt ging onder een enorme droogte en het eiland geplaagd werd door slangen. Vanuit Constantinopel werden 1.000 katten naar Cyprus gebracht om de slangen uit te roeien. In het klooster werden de katten verzorgd en dat gebeurt nu nog steeds. Terwijl wij er rondlopen komt een gezin met een zak brokjes aanzetten om de katten te voeren.
We mochten geen katje meenemen, anders was er waarschijnlijk één mee de koffer ingegaan.

Een bijzondere atrractie; het klooster van de katten


Na al deze geschiedkundige lessen, is het weer goed bijkomen op een terras in de oude haven. Wat ze in de oudheid al wisten, geldt nu nog steeds; het is goed toeven in Pafos!


Praktische informatie

Ligging en bereikbaarheid
Het is ongeveer 4 uur vliegen van Nederland naar Cyprus. Vanaf Amsterdam kan rechtstreek worden gevlogen.
Het vliegveld ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Pafos.

Klimaat en beste reistijd
Cyprus is een bestemming voor het hele jaar. Zelfs in december is het nog rond de 20 graden. Houd er rekening mee dat het in de zomermaanden wel heet kan zijn met temperaturen van boven de 30 graden. De beste periode is het voorjaar en het najaar.

Overnachten

Wij verbleven in Kefalos Beach Village, een prachtig complex met studio’s en appartementen direct aan het strand.