Rotterdam van boven, ervaar de stad met een dakentour 

Rotterdam heeft on-Nederlands veel hoogbouw en de meeste platte daken van ons land. Alleen al in het centrum vind je meer dan één miljoen vierkante meter aan plat dak. Dit biedt mogelijkheden. Niet alleen voor rooftopbars en stadslandbouw, maar ook voor een dakentour waarbij je letterlijk in hoge sferen komt. Ik ging met een groep reisbloggers mee op zo’n tour en zag Rotterdam op een geheel andere wijze.


Van hotel tot kerk de hoogte in

Ariane, onze gids voor de komende twee uur, staat al te wachten als wij ons fris en fruitig na een avond in de karaokebar melden voor de dakentour. Onder haar bezielende leiding en vol met verhalen leidt zij ons rond en zullen we met haar een aantal gebouwen beklimmen. Absoluut hoogtepunt van de tour is de toren van de Laurenskerk, één van de weinige gebouwen die het bombardement van 1940 heeft overleefd. De kerktoren zit normaliter niet in de dakentour. Een beklimming van de toren is wel los te boeken.

Dakengids Ariane

We beginnen onze dakentour echter in NH hotel Atlanta, gebouwd in 1931 en net als de Laurenskerk heeft het de oorlog getrotseerd. Dit maakt hotel Atlanta gelijk tot één van de oudste gebouwen van Rotterdam. We wandelen de lobby binnen en zijn verrast door de chique uitstraling, die een waar contrast is met de sobere, stenige aanblik van het hotel aan de buitenkant. Gelukkig is er een lift en hoeven we nu nog niet de trappen te nemen. We zullen onze energie en adem later in de tour nog hard nodig hebben.
Op de bovenste verdieping is een dakterras. Het is bij lange na niet het hoogste punt van Rotterdam, maar het is wel een historische plek. Al in de jaren dertig was hier een dakterras met uitzicht op de Coolsingel en torende hotel Atlanta met zijn 36 meter toen boven alle andere gebouwen uit.


Culinair genieten op hoog niveau

Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het dak de redding is geweest van het Schieblock. Dit gebouw was een aantal jaren geleden rijp voor de sloop, maar werd gered door een aantal ondernemers. Zij trokken in het leegstaande pand en op het dak werd een tuin annex dakboerderij aangelegd. In 2012 was dit een primeur in Europa. Nog steeds is met zijn 1.000 vierkante meter het grootste ‘eetbare dak’ van Nederland. Het eveneens op het dak gevestigde restaurant Teds verwerkt de gekweekte fruit, groente en kruiden in haar gerechten. Inmiddels is het Schieblock van de ondergang gered en is het zelfs een monument geworden.

De vruchtbare dakakker van het Schieblock gebouw
Dakrestaurant Teds


In hogere sferen

Hijgend kijken we elkaar aan bij de eerste tussenstop van de beklimming van de toren van de Laurenskerk. Mijn conditie is niet slechter dan de rest als ik op het gepuf van de anderen afga. Het is ruim 300 treden naar boven en gelukkig doen we het in etappes. De toren heeft geen punt, maar een plat dak. Geheel op zijn Rotterdams. Dit biedt een uitstekende mogelijkheid om tot het hoogste punt te klimmen. Het uitzicht op de skyline van Rotterdam is spectaculair.
Ariane laat een foto zien waarin de toren van de Laurenskerk als een godswonder het beruchte bombardement overleefd heeft. De toren staat fier overeind tussen het puin van alle weggevaagde huizen en gebouwen in de omgeving.
Rotterdam werd rondom de kerk weer opnieuw opgebouwd en nu kijk je vanaf de kerktoren naar de nieuwe iconen van de stad. De Kubuswoningen, de Markthal, de Erasmusbrug en de woontoren met de bijnaam Het Potlood.

De Laurenskerk
De iconen van Rotterdam vanaf de Laurenstoren


Haute Cuisine

Na de dakentour vallen we hongerig café-restaurant Marseille binnen. We zijn wel weer met beide benen op de grond, maar blijven nog even op hoog niveau. Café Marseille is haute cuisine in een relaxte mediterrane sfeer. Er worden klassieke Franse gerechten zoals garnalenkroketjes, steak tartaar en sla vinaigrette geserveerd. Uiteraard is ook de wijncollectie imponerend.

Café-restaurant Marseille (foto Max Kneefel)

Na de lunch wandelen we naar het Centraal Station, dat we de dag ervoor met een fietstocht bezocht hebben. We werpen nog een keer een blik op de indrukwekkende hoogbouw van deze on-Nederlandse, fascinerende stad. Rotterdam van boven is een fantastische ervaring. Dat willen we wel van de daken schreeuwen.


Praktische informatie

Wij verbleven op uitnodiging van Moonback (nu Time to Momo) in hotel Supernova. Heerlijke kamers, zalig ontbijt en zeer centraal gelegen, dichtbij bezienswaardigheden zoals Museum Boijmans van Beuningen, het Depot, de Markthal en de Kubuswoningen.


De Dakentour is te boeken bij Inside Rotterdam. Je gaat dan vier daken op in het centrum van Rotterdam.

Reisbloggers op dakentour (foto Max Kneefel)