Bij de oversteekplaats over de drukke Prinzregentstrasse in hartje München staan twee jongelui met een fiets naast mij.
Op zich niets bijzonders. Ze hebben echter allebei een surfplank onder de arm. Dat is al wat uitzonderlijker, maar wat het nog specialer maakt is dat ze op weg zijn naar het aan de overkant gelegen stadspark om te watersporten. En dan hebben we het niet over een kanotochtje of wat peddelen, maar over surfen op serieuze golven.
Midden in München, in het riviertje de Eisenbach is een stroomversnelling gemaakt en de golven die daar uit voort komen zijn een echte uitdaging voor watersurfers. Onophoudelijk stappen ze één voor één van de kant op hun plank om de golven te trotseren. Sommigen vallen na twee seconden al weer in het water, anderen weten het langer vol te houden. De Eisbachwelle is een absolute hotspot en een onverwachte attractie in deze wereldstad.
De wereld op je bord
München verrast op nog veel meer vlakken. Neem alleen de internationale eetcultuur.
De ene dag staat een traditionele Schnitzel op het menu. De andere dag zit je achter een overheerlijke Pad Thai, een Vietnamese schotel of aan de Sushi. In München gaan Biergartens, vleesschotels en wereldse gerechten prima samen.
Beierse traditie in al haar glorie vind je in het Hofbräuhaus. Hier staan lokale gerechten op het menu, die uiteraard vergezeld dienen te gaan van een goed glas Hofbräu bier.
Ook de liefhebbers van de Italiaanse keuken komen in München ruim aan hun trekken. De markthal Eetaly is een walhalla met enkel en alleen maar winkeltjes en restaurants uit het land van de tricolore. Al met al is er genoeg keus in München.
Pracht en praal in het Residenzmuseum
Dit historische complex was vanaf het begin van de zeventiende eeuw de winterresidentie van de Beierse hertogen en keurvorsten. Vanaf 1920 is het een museum. De meeste mensen bezoeken dit museum niet als ze in München zijn, maar dan heb je absoluut wat gemist. Het is het grootste stadspaleis van Duitsland en heeft 130 zalen. Je krijgt dus wel waar voor de tien euro entree. De inrichting is spectaculair en qua pracht en praal kan het wedijveren met het Paleis van Versailles en het Hermitage in Sint Petersburg. Gelijk de eerste zaal is al zo mooi gedecodeerd dat je de verleiding moet weerstaan om hier al te lang te blijven. Er zijn nog 129 kamers te gaan.
Middeleeuwse Marienplatz
De Marienplatz, het meeste bekende plein in het hart van het oude centrum, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van de stad in de 12e eeuw. Marienplatz betekent letterlijk “Maria Plein” en is vernoemd naar de Heilige Maagd Maria, de beschermvrouwe van de stad.
Eén van de belangrijkste attracties op de Marienplatz is het Nieuwe Raadhuis (Neues Rathaus) is in de 19e eeuw gebouwd en een prachtig voorbeeld van de neogotische architectuur. Het heeft een indrukwekkende gevel met veel prachtige details en een fascinerende klok waar twee keer per dag, om 11 en om 12 uur, een show wordt opgevoerd. Poppen spelen dan een historische scène na.
Direct tegenover het Nieuwe Raadhuis staat het Oude Raadhuis (Altes Rathaus), dat een compleet ander karakter heeft. Dit gebouw heeft een meer middeleeuwse uitstraling. In het gebouw zit nu een speelgoedmuseum.
De heilige grond van het Olympisch stadion
Een stukje heilige grond voor Nederland is het Olympisch stadion in München. Hier haalde het Nederlands voetbalelftal haar enige internationale titel ooit binnen. Behalve een sportief historische plek, is het stadion zelf een meesterwerk van architectuur. Het is beroemd om zijn indrukwekkende en innovatieve glazen dakconstructie. Voor slechts drieënhalve euro kun je naar binnen. Zittend op één van de stoeltjes kun je de indrukwekkende sportarena in je opnemen en komen de beelden en het geluid van de EK finale van 1988 weer terug. Wie uit die tijd herinnert zich niet het weergaloze doelpunt van Marco van Basten en de woorden van Evert ter Napel “Oh wat een goal”. Nostalgie ten top.
Ook het Olympische park waarin het stadion in staat is absoluut de moeite waard om doorheen te wandelen en in de biergarten naast het stadion een bratwurst en een glas bier te nuttigen. Zowel de liefhebbers van sport als van architectuur als de liefhebbers van wandelen zullen zich in het Olympische park prima vermaken.
Aanslag Oktoberfest 1980
Een andere gedenkwaardige en indrukwekkende plek is een monument op de Theresienwiese, de plek waar elk jaar het Oktoberfest wordt gehouden. In september 1980 ontplofte hier een bom en werd één van de dodelijkste terroristische aanslagen in het naoorlogse Duitsland gepleegd. De bom zat in een vuilnisbak bij de hoofdingang en ontplofte rond 22.20 uur, juist op het moment dat vele feestgangers het terrein verlieten. Er kwamen 13 mensen om het leven en er raakten meer dan 200 gewond.
De dader kwam zelf om bij de explosie om het leven, waardoor het nooit duidelijk is geworden of hij alleen handelde en wat precies zijn motieven waren. Er werd in eerste instantie gedacht dat hij alleen handelde en liefdesverdriet had.
Later werd een link gelegd met extreem rechtse sympathieën. Dit maakte de schok voor Duitsland nog groter dat sinds de oorlog worstelt met extreem rechts. In ieder geval was het Oktoberfest lange tijd geen onschuldig volksfeest meer.
Nu weten weinigen meer van de aanslag. Het is daarom maar goed dat er op de Theresienwiese een monument staat, dat voor altijd herinnert aan deze zwarte dag van het grootste volksfeest van Duitsland. Het staat precies op de plek waar de bom explodeerde. Vooral in de avond is het indrukwekkend verlicht.
München, de hoofdstad van de Beieren, is een stad die veel te bieden heeft. Je kunt er ongelooflijk lekker eten, op tal van plekken haar rijke geschiedenis beleven en het is de enige plek ter wereld waar het Nederlands elftal ooit een prijs heeft gepakt.
München is mijn tip voor een stedentrip.