Boekarest heeft haar charme terug


Op school had iedereen altijd moeite om Boedapest en Boekarest uit elkaar te houden. Boedapest is het bekendere broertje van de twee en al jaren een toeristische bestemming. Na een lange winterslaap is Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, ontwaakt en bezig aan een comeback.

‘Hello Boedapest’, riep Michael Jackson naar zijn fans vanaf het balkon van het parlementspaleis. Kennelijk wist de popster de twee steden ook niet uit elkaar te houden. Boekarest verliest tot nu toe die tweestrijd. De stad heeft echter zijn grauwsluier afgeworpen en stapt langzaam uit de schaduw van zijn populairdere broer.  


Grootste gebouw van Europa

Grote trekpleister van Boekarest is het paleis van Ceausescu, nu het parlementspaleis. Hele woonwijken moesten wijken voor het paleis dat Ceausescu voor zichzelf en zijn vrouw liet bouwen. De dictator heeft er echter nooit gewoond. Nog voordat het af was, maakte een opstand in 1989 een einde aan zijn regime en werden Ceausescu en zijn vrouw ter dood veroordeeld. Gelukkig besloot men het paleis wel af te maken. Nu vergadert het parlement er en is het dé toeristische attractie van Boekarest.  
De hele dag zijn er rondleidingen. Naast toeristen nemen daar ook veel Roemenen aan deel. Ook zij willen wel eens zien voor welk gebouw een groot deel van de stad moest wijken. Alleen al de onvoorstelbare omvang van het gebouw, het grootste van Europa en twee na grootste ter wereld (na het Pentagon), maakt een bezoek aan Boekarest de moeite waard

Voormalig paleis van Ceausescu, nu het parlementsgebouw


Culinair genieten

Boekarest heeft de bezoeker echter meer te bieden dan bouwwerken uit de communistische tijd. Lipscani bijvoorbeeld. Dit middeleeuwse hart van de stad is gelukkig aan de sloophamer ontsnapt. Na een opknapbeurt kan het zich meten met de hipste wijken van Londen, Barcelona of Parijs. Er zijn tal van restaurants, cafés en trendy koffiebarretjes. Dit samen met de vele studenten, zowel achter als aan de bar, zorgt de hele dag door voor een levendige sfeer. Groot pluspunt is dat alles in vergelijking met andere Europese steden zeer betaalbaar is.  
Absolute aanrader is restaurant Hanul Lui Manuc. In deze oude herberg is de binnenplaats omgetoverd tot een openlucht restaurant. Er worden voortreffelijke Roemeense en Balkan gerechten geserveerd en het geheel wordt opgeluisterd door de Roemeense versie van Imca Marina die elke tafel aandacht geeft.

Restaurant Hanul Lui Manuc


Vlad Dracula

Midden in Lipscani ligt de burcht waaromheen Boekarest is ontstaan. De burcht is in 15e eeuw gebouwd door Vlad III, beter bekend als Vlad Dracula of Vlad de Spietser. Deze bloeddorstige heerser inspireerde Bram Stoker tot het schrijven van zijn wereldberoemde boek ‘Dracula’. Op de ruïnes van de burcht is later het Prinsenhof gebouwd en vind je de oudste kerk van Boekarest.

Standbeeld van Vlad Dracula


Een historisch balkon

Verona heeft het balkon van Romeo en Julia, Boekarest heeft het balkon van Ceausescu.
Je zou het zo voorbij lopen, maar het is de moeite waard stil te staan bij de plek waar geschiedenis is geschreven. Op het balkon hield Ceausescu zijn laatste toespraak. Geheel tegen de verwachting in luisterde het volk niet meer naar de tot dan toe onbetwiste leider. Het protest zwol gaandeweg de toespraak aan en Ceausescu moest met een helikopter vluchten. De plek waar dit allemaal gebeurde heet nu toepasselijk het ‘Plein van de Revolutie’.

Het balkon waarop Ceausescu zijn beroemde laatste toespraak hield

Terwijl ik mijn koffer op de band bij de incheckbalie leg, zie ik in mijn ooghoek een poster van Parijs.  Eind 19e eeuw was Boekarest het ‘Parijs van het Oosten’. Na jaren van vergetelheid door twee wereldoorlogen en daarna het communisme, is de stad bezig die titel weer terug te veroveren. Wellicht roept over een aantal jaren een popartiest wel ‘Hello Boekarest’ vanaf een balkon in Boedapest.


Praktische informatie

Hoe kom je er?
KLM en Tarom vliegen dagelijks vanaf Schiphol naar Boekarest.

Overnachten
Hotel Central by Zeus International, middenklasse hotel op loopafstand van de uitgaanswijk Lipscani
Hotel Hilton Garden Inn, is een hotel in het hogere segment.

Eten en drinken
Hanul Lui Manuc, Uitstekend restaurant in het hart van de wijk Lipscani. Gerechten uit de Roemeense en de Balkan keuken.
Voor een biertje ga ja naar Caru’ cu bere. Een bierhuis met een indrukwekkende Art Nouveau inrichting. Het serveert ook gerechten.