Belfast, no worries no more troubles


Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, heeft de pers niet mee. Een regenachtig klimaat, gelegen in een uithoek van Europa en jarenlang geteisterd door rellen.
De stad is eigenlijk net als Haggis, een gerecht gemaakt van de organen van een schaap. Het klinkt onaantrekkelijk, het ziet er op het eerste gezicht onaantrekkelijk uit en ook van de geur krijg je niet het water in de mond. Als je echter alle vooroordelen overwint, het gerecht bestelt en een hap neemt, kan het wel eens verrassend uit de hoek komen.
Laat ook de vooroordelen van Belfast varen en dan blijkt dat deze stad tal van leuke attracties heeft voor een boeiend bezoek.  


Black Taxi Tour

De regen schijnt hem helemaal niet te deren. Terwijl wij onze capuchon over het hoofd trekken, blijft onze gids gewoon in de regen staan. ‘It will be over in a few minutes’, zijn troostende woorden van zijn kant. Het blijkt te kloppen.
Zijn opmerking doet me denken aan een Schots gezegde en stelde me gerust voor de rest van de reis: ‘Bevalt het weer je niet? Wacht dan 5 minuten en probeer het nog eens’.

Met Mark Neil doen we een ‘Black Taxi Tour’ door Belfast. We passen met zijn zevenen precies in zijn taxi. We rijden door de beruchte wijken ‘Shankill’ en ‘Falls’. Shankill, met overal wapperende Union Jacks, is protestants. Zij willen bij het Verenigd Koninkrijk blijven. De wijk Falls is katholiek en met overal de Ierse vlag is hun voorkeur ook duidelijk. Op de muren zijn stoere vrijheidsstrijders en vele oorlogskreten geschilderd uit de tijd van de ’troubles’. Mark laat ons de mooiste en beroemdste zien, zoals bijvoorbeeld een levensgroot portret van de hongerstaker Bobby Sands. Mark heeft overal een verhaal bij.
De muurschilderingen zijn stuk voor stuk ware kunstwerken en geven ironisch genoeg kleur aan beide arbeiderswijken.
Ook stop je bij de vredesmuur, want ondanks het vredesakkoord uit 1998 zijn de katholieke en protestante wijken nog gescheiden door een muur van in totaal 21 kilometer.
In de nacht gaan de poorten van de muur nog steeds dicht. Na 1,5 uur is de tour over en zet Mark ons, hoe kan het ook anders, af bij een pub.

Black Taxi Tour met onderweg tal van muurschilderingen


Titanic museum

De volgende dag is de hemel wederom grijs, de zon onvindbaar en is er de continue dreiging van een regenbui. Bij slecht weer gewoon even  5 minuten wachten hebben we gisteren geleerd.  Niks aan de hand dus en een mooie dag om het Titanic museum te bezoeken.
In de haven waar de Titanic is gebouwd, is enkele jaren geleden het Titanic museum verrezen. Al van ver is het markante gebouw te zien.
Het museum is in 2016 uitgeroepen tot  ‘World’s Leading Tourist Attraction’. Binnen wordt duidelijk waarom. Het is geen saai museum met foto’s aan de muur, maar negen zalen laten je op een zeer levendige wijze het verhaal van de bouw en de ondergang van het schip ervaren. Een absolute aanrader.
Wat bij velen niet bekend is en waar ook weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven, is dat even verderop het dok is waar de Titanic werkelijk gebouwd is. Met een gids kun je afdalen naar de bodem van het dok en wordt duidelijk hoe groot de Titanic geweest is. In totaal was het schip 268 meter lang en 9 verdiepingen hoog. 

Titanic Dok, waar het wereldberoemde schip gemaakt is.


Uitgaan in Belfast

Vergeet bij een bezoek aan Belfast ook niet de vele pubs in de stad, variërend van klassiek tot trendy. The Crown Liquor Saloon is alleen al om het interieur een bezoek waard en in de uitgaansgebieden Cathedral Quarter en rondom de Queens University ben je wel een aantal avonden zoet om alle leuke pubs te bezoeken.
En als het weer even tegenzit, denk dan aan het Schotse gezegde dat ook in Belfast geldt.
Vergeet bij een bezoek aan Belfast ook niet de vele pubs in de stad, variërend van klassiek tot trendy. The Crown Liquor Saloon is alleen al om het interieur een bezoek waard en in de uitgaansgebieden Cathedral Quarter en rondom de Queens University ben je wel een aantal avonden zoet om alle leuke pubs te bezoeken.
En als het weer even tegenzit, denk dan aan het Schotse gezegde dat ook in Belfast geldt.

Commercial Court Belafast
Commercial Court, leuke uitgaanswijk in Belfast


St. George’s Market

In deze overdekte food- en markthal waan je jezelf in Zuid-Europa. De hal is eind 19e eeuw gebouwd en een van de oudste overdekte markten van het Verenigd Koninkrijk. Strijk hier neer rond lunchtijd, er is keus genoeg. Er is een groot aanbod aan verse producten en tal van stalletjes waar je heerlijk kunt eten, variërend van paella tot de lokale fish and chips.

St George Market, overdekte markt met eetstalletjes en verse producten


De kust van Noord-Ierland

Als je in Belfast bent en wat meer tijd hebt, huur dan een auto en rijdt een paar dagen rond in Noord-Ierland. De kustlijn is buitengewoon mooi en kent vele plekken waar films en series zijn opgenomen. Zo zijn er diverse locaties waar scènes van de hitserie Game of Thrones zijn opgenomen. Eén daarvan is Ballintoy Harbour, een rustgevend natuurlijk haventje.
Ook een bezoek waard is de Giant’s Causeway. Een rotsformatie van 40.000 basaltblokken  aan de kust. Het natuurverschijnsel  is zo bijzonder dat het op de lijst van de Unesco werelderfgoed staat. Er zijn ook bedrijven die speciale Game of Thrones en Giant’s Causeway tours vanuit Belfast aanbieden (zie praktische informatie). Dan hoef je geen auto te huren.

Voor de whiskey liefhebbers is een rondleiding bij Bushmills een aanrader. Je kunt dan zeggen dat je in de oudste distilleerderij ter wereld bent geweest. Na de rondleiding mag er uiteraard geproefd worden.
Al met al genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Belfast. ‘No worries  no more troubles’.


Praktische informatie

Hoe kom je er?
KLM vliegt dagelijks op Belfast vanaf Schiphol. Vanaf de luchthaven rijden er bussen naar het centrum.

Vooraf regelen
Het is verstandig de Black Taxi Tour vooraf te boeken. Bij het bedrijf van de Black Taxi Tours kan ook een transfer vanaf de luchthaven worden geregeld. Daarnaast bieden zij ook een Game of Thrones en een Giants Causeway tour aan.

Overnachten
Holiday Inn, centraal gelegen en van een uitstekende kwaliteit.
Ramada by Wyndham, in het gezellige Cathedral Quarter en op loopafstand van het Titanic museum.

Eten en drinken
De leukste restaurants en pubs vind je in de uitgaanswijk Cathedral Quarter aan de noordkant van de stad. Bezoek dan absoluut Commercial Court, een straat met alleen maar leuke pubs en overal muurschilderingen. Leuk om te raden welke bekende personen allemaal  zijn afgebeeld.
Een ander bruisend uitgaansgebied vind je en rondom Queens University in het zuiden van de stad. Botanic Avenue is een aaneenschakeling van leuke restaurants.  Aanrader is Molly’s Yard, een bierbrouwerij die tevens zeer smakelijke gerechten serveert.