Maleisië, topbestemming voor de veelzijdige reiziger


Maleisië is een zeer toegankelijk land en een topbestemming in Azië. Luxe resorts, mooie stranden – die je in sommige delen van het land bijna voor jezelf hebt – wereldstad Kuala Lumpur, koloniale erfenissen in Malakka en Georgetown,  rijke flora en fauna in de regenwouden en tropische eilanden met wit zand en palmbomen. En dan hebben we het eten nog niet genoemd, een mix van de Maleisische, de Chinese en de Indiase keuken. Welkom in Maleisië.  

Hieronder enkele hoogtepunten om je op weg te helpen naar dit veelzijdige land.


Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, de bruisende hoofdstad, heeft veel te bieden. Of je nu een stop-over maakt of aan het begin van een reis door Maleisië staat, trek een paar dagen uit voor Kuala Lumpur. Je kunt er heerlijk Aziatisch eten, of dat nu van een bananenblad in een Indiaas restaurant is of op straat in Chinatown, de keuze is enorm. Je kunt er ‘shoppen till you drop’ in hypermoderne winkelcentra, een bezoek aan de Petronas Towers van je bucketlist strepen of in het koloniale (Engelse) verleden duiken. Voor elk wat wils. Kuala Lumpur ligt op ongeveer een uur rijden van de luchthaven.


Cameron Highlands

De Engelsen hebben een aantal goede dingen achtergelaten in Maleisië. Eén daarvan zijn de Cameron Highlands. De Brit Edward Cameron ontdekte dit gebied eind 19 e eeuw en vanwege het veel koelere klimaat werd het al snel een geliefde plek. De glooiende heuvels op 1.500 meter bleken ook zeer geschikt voor het verbouwen van thee. De groene  theevelden maken het gebied zeer fotogeniek, het heeft een aantal zeer goede hotels en je kunt er heerlijk wandelen met aangename temperaturen van rond de 20 graden.  


Taman Negara

Taman Negara betekent in het Maleis nationaal park en is het oudste regenwoud ter wereld. Je kunt hier diverse fascinerende jungletochten maken, zowel lopend als per boot. Centrum van het gebied en uitvalsbasis voor diverse tochten is Kuala Tahan, een dorpje midden in de jungle met verscheidene overnachtingsmogelijkheden en diverse restaurants.


Tropische eilanden

Langkawi staat op vele lijstjes in de top 10 van mooiste eilanden ter wereld.  Wie een tropisch paradijs zoekt met witte stranden en palmbomen, komt hier niet bedrogen uit.
Andere ‘bounty eilanden’ zijn de Tioman en de Perhentian eilanden aan de oostkant van Maleisië.   


Sportief in Maleisië

Ook de actieve vakantieganger kan zijn hart ophalen in Maleisië. Even ten noorden van Kuala Lumpur kun je raften op de Kampar rivier. Daarnaast worden rond Malakka mountainbike tochten georganiseerd waarbij je door de rubberplantages, langs kokosnootbomen en door dorpjes fietst.    


Borneo

Borneo is opgedeeld tussen 3 landen. Een deel hoort bij Indonesië, waar het Kalimantan wordt genoemd, een deel is de ministaat Brunei en het noorden van Borneo is onderdeel van Maleisië.
Grote trekpleister hier is het tropisch regenwoud met een aantal zeldzame dieren, zoals  de orang-oetan, de Sumatraanse neushoorn en de dwergolifant.
Vanaf het vasteland  gaan dagelijks tientallen vluchten naar bestemmingen op Maleisisch Borneo.


Praktisch

KLM vliegt rechtstreeks op Kuala Lumpur. Daarnaast kan ondermeer met Emirates, Singapore Airlines, Malaysia Airlines of Britsch Airways worden gevlogen, maar dan wel met een tussenstop.
De temperatuur is het hele jaar hetzelfde, zo rond de 30 graden. Wel is het raadzaam rekening te houden met het regenseizoen. In het Westen van het land en op Borneo maakt dat geen groot verschil, maar een bezoek aan het oosten van het land is niet aan te raden in het regenseizoen. Het regent daar veel in de periode van oktober tot maart.    

De in Nederland gebruikte stekkers (tweepolig) passen niet in de stopcontacten in Malaise. Neem daarom een adapter/verloopstekker meer met 3 pennen (zogenaamde Engelse stekker). Bij de GGD of bij www.thuisvaccinatie.nl  kun je checken welke vaccinaties je voor welk gebied nodig hebt. 

Nog meer tips, ervaringen en informatie over over Maleisie vind je hier.