Sportief Maleisië, fietsen door plantages en rijstvelden


Bij Maleisië denk je aan tropische stranden, de beroemde Petronas Towers in Kuala Lumpur en heerlijk Aziatisch eten. Het land leent zich echter ook voor een actieve vakantie. Natuurlijk kun je wandeltochten door de jungle maken, maar minder bekend is dat je er ook fantastisch kunt mountainbiken. Daar kun je mee aankomen op het volgende verjaardagfeestje.
Hieronder een verslag van deze bijzondere fietservaring.


Verhalenverteller

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen hoge dunk had van onze fietsgids toen hij zich voorstelde. Met een mond vol scheve tanden, een bril met zwaar montuur en glazen op flinke sterkte, kwam hij niet bepaald sportief over. Het blijkt maar eens temeer dat je iedereen het voordeel van de twijfel moet geven. Ruim twee uur lang leidt Alias ons met veel enthousiasme door het gebied en ontpopt zich tot een groot verhalenverteller.

De fietstocht gaat in tegenstelling tot de naam ‘Melaka on bike’ doet vermoeden niet door Melaka zelf, maar is een rit door de omgeving van de stad. Als we na een taxirit van ongeveer een half uur vanuit het centrum van Melaka bij de startplaats aankomen, staan onze medefietsers al te wachten. Natuurlijk doen er ook Nederlanders mee. Waar ter wereld je ook gaat fietsen, er zitten altijd landgenoten bij. Uiteindelijk sluit er nog een Fransman aan. We schuiven onze flesjes water in een wel heel speciale bidonhouder, die gemaakt is van boomschors. Een zeer vindingrijke oplossing en tevens het bewijs dat de mensen hier dicht bij de natuur staan.

Speciale ‘Jungle bidonhouder’


Zigzaggend door de plantages

Instructies en een helm zijn niet nodig. Daar doen ze hier niet zo moeilijk over. We gaan gelijk op pad. Onze eerste stop is een rubberplantage en hier krijgen we uitleg over het opvangen van rubber in potjes aan de boom. Het vloeibare rubber loopt het opvangbakje in en de bijnaam ‘huilend hout’ is heel toepasselijk. Als we vervolgens een weg zijn overgestoken duiken we een plantage in en fietsen tussen meterhoge bomen door waar van de vruchten palmolie wordt gemaakt. Al slingerend zoeken we een weg door de plantage en pauzeren even om wat foto’s te nemen.

Mountainbiken door de plantages
Fotopauze in de palmolieplantage
Drinkpauze terwijl we door dopjes en langs fruitbomen fietsen


Proeven van de doerian

Daarna fietsen we door dorpjes en velden en het is ongelofelijk hoeveel fruitbomen er op onze route staan. Onze gids wijst elke keer naar een boom en roept dan wat het is;  coconut, pineapple, leeches, mango, durian, banana’. Het houdt niet op.

We stoppen op een gegeven moment en mogen proeven van het meest stinkende fruit in de wereld, de doerian. Niet iedereen is een held en neemt een hap. Diegene die wel proeven snappen niet waarom men in Azië zo gek is op dit fruit. Doerian heeft bijna mythische proporties in Maleisië en Thailand. Wij vinden het echter vlezig en het heeft een wrange nasmaak. Dat is natuurlijk persoonlijk en je moet het zeker proeven als je in Maleisië bent. We spoelen de smaak weg met lekkere zoete leeches en gaan weer verder op de fiets.

Fruitstalletje onderweg
We proeven ook van het fruit, waaronder de beroemde doerian.

We passeren een rijstveld, fietsen opnieuw door dorpjes en de fruitbomen blijven zich maar aaneen rijgen. Na een tocht van bijna 2,5 uur zijn we weer terug op de basis.
We stappen weer in de busjes om terug gebracht te worden naar ons hotel. Als we later over de avondmarkt van Melaka lopen zien we bij een stalletje al het fruit dat we ’s middags nog aan de bomen zagen hangen uitnodigend op een tafel liggen. De verkoper biedt aan om een doerian te proeven, maar dat slaan we vriendelijk af. Eén keer per dag een hap van de ‘koning van het fruit’ is wat ons betreft voldoende.

Deze fietstour is zeer goed vanuit Melaka te ondernemen en een fantastische manier om het landschap van Azië te ontdekken. Meer informatie over de fietstocht vind je op de site van Melaka on Bike. Meer informatie over de stad Melaka en de bezienswaardigheden vind je hier.