Lanzarote, fietsen en genieten in een vulkaanlandschap


Ik heb er een nieuwe liefde bij! Het zonnige eiland Lanzarote. Om even aan het Nederlandse weer te ontsnappen boekte ik een B&B, huurde een racefiets en ontdekte de veelzijdigheid van dit Canarische eiland. Lees hieronder mijn verslag.

Farama, surfers- en eetparadijs

Ik krijg verscheidene bewonderende blikken en omhoog gestoken duimen als ik mijn tanden zet in de sappige T-bone steak. De omvang van het vlees is inderdaad indrukwekkend en normaliter iets teveel van het goede, maar vandaag kan ik het aan. Ik heb ruim 2600 calorieën verbruikt, wat volgens mijn zoon gelijk staat aan 5 Big Macs. Ik kan dus wel wat energie gebruiken.
De steak wordt geserveerd in Famara. Een paradijs voor surfers, getuige de vele winkels met surf – en watersport artikelen, maar waar je dus ook verrukkelijk blijkt te kunnen eten. Van dagverse vis tot zeer smakelijke vleesgerechten.
De straten van het dorpje en de terrasjes liggen vol met zand dat uit de Sahara is komen overwaaien. Het geeft het dorp een bijzondere charme. Naast mij strijken een paar surfers neer, die net uit de zee zijn gekomen. Ze wisselen hun natte shirt om voor een droog exemplaar. Dit versterkt nog meer het zomerse sfeertje, alhoewel het toch echt december is.

Ik was vandaag al eerder in Famara, namelijk op één van mijn fietstochten die ik de afgelopen week op Lanzarote heb gemaakt. De wegen op het eiland zijn rustig, goed geasfalteerd en de lokale bewoners houden continu rekening met fietsers. Bijkomend voordeel is dat in verhouding tot de andere Canarische eilanden Lanzarote redelijk vlak is. Ook ideaal dus voor fietsers die niet als klimgeiten geboren zijn.

Uitnodigende wegen om per fiets of auto te ontdekken


Overnachten

Uitvalsbasis op Lanzarote is mijn heerlijke B&B Caserio de Mogaza. Het is centraal gelegen op het eiland en dus ideaal voor het maken van dagtripjes. De tuin is een oase met bloeiende planten en ligstoelen om van de zon te genieten. Dat doe ik dan ook na een ochtend fietsen. In de middag trek ik er met de auto op uit voor een lekkere lunch met een biertje of wijntje ergens op een terras.
Bijvoorbeeld in het vlakbij gelegen en Mexicaans aandoende Teguise met zijn middeleeuwse straatjes, pleintjes en tapas barretjes. De kust is echter nooit ver weg en daar lonken visrestaurants en aangename wandelboulevards.  

B&B Caserio de Mozaga


La Geria, een uniek wijngebied 

Ik overhandig de vrouw achter de kassa een euro en krijg daar een proefglaasje rode wijn voor terug. Onderweg in La Geria heb ik overal in halve cirkels gebouwde kleine stenen muurtjes gezien waar wijnranken in staan. Ik had tijdens de rit door dit gebied continu de neiging om de auto langs de kant van de weg te zetten, zo fotogeniek is het. Bloeiende roze bougainville en witte huisjes steken af tegen een zwarte achtergrond. Ik ben toch zo benieuwd hoe de wijn smaakt die op deze vulkanische grond word verbouwd. De witte wijn heb al gehad, nu is het tijd voor de rode wijn van Rubicon. Ik laat de wijn door mijn mond rollen en proef de lokale trots. Het is dat ik nog moet rijden anders had ik ter plekke een paar glazen van deze heerlijke wijn genuttigd.  

Het vulkanische landschap van Lanzarote met her en wijngaarden en het indrukwekkende proeflokaal van Rubicon


De tocht door La Geria eindigt in het dorpje El Golfo aan de kust. Terwijl de zon in het water glinstert, laat ik op het terras mijn gedachten nog eens gaan langs alles wat ik heb gezien op Lanzarote.
Ik ben om. Hier wil ik elk jaar heen. De dorpjes, het unieke landschap, de heerlijke wegen waar sportievelingen hun hart kunnen ophalen tot aan de verleidelijke terrasjes aan zee. Lanzarote is veelzijdig en heeft een ieder wat te bieden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de betoverende kunstwerken van de geniale kunstenaar Manrique. Overal op het eiland kun je zijn meesterwerken bewonderen. Hij zag al vroeg de schoonheid van het eiland en de mogelijkheden die het te bieden heeft.
Met tegenzin pak ik die avond mijn koffer in, maar wel met de troostende gedachte dat ik altijd terug kan komen.  

El Golfo aan de kust


Lanzarote heeft een ieder wat te bieden. Hieronder mijn tips.

Ontdek het vulkaanlandschap van La Geria

Dit fascinerende natuurgebied met uitstekende wegen en wandelpaden is zowel voor wandelaars als voor fietsers een paradijs. Bloeiende roze bougainville en witte huisjes steken af tegen het zwarte vulkaanlandschap. Dit tezamen met de bijzondere vorm van wijnbouw, waarbij de druivenranken door in halve cirkels gebouwde kleine stenen muurtjes tegen de wind worden beschut, maakt het gebied uniek.

Proef de lokale wijnen

In La Geria vind je langs de weg diverse wijnbouwbedrijven en bijbehorende proeverijen. De bekendere merken zijn ‘La Grifo’ en ‘Rubicon’. Vooral het proeflokaal van Rubicon is indrukwekkend. Voor 1 euro kun je een glaasje naar keuze proeven.

Geniet van de ‘Mexicaanse sfeer’ in Teguise 

De voormalige hoofdstad van het eiland, is met zijn tapasbarretjes, restaurants en Mexicaans aandoende bebouwing een heerlijke plek om te lunchen of in de avond op één van de terrassen te genieten van de ondergaande zon. Voor fietsers is het een populaire plek om halverwege de dag een broodje te eten. De afstanden op Lanzarote zijn niet groot (van noord naar zuid een kleine 60 kilometer) en Teguise – midden van het eiland – is een uitstekende rustplek midden op de dag.

Proef verse vis in de oude haven van Arrecife

Deze oude havenarm is een plek die niet je niet mag missen en die je niet kunt passeren zonder een drankje te pakken of een hapje te eten. Op de aanlokkelijke terrassen met uitzicht op de  dobberende bootjes in het glinsterende water, kun je heerlijk versie vis eten.

Fiets door Nationaal Park Timanfaya

De wegen zijn hier rustig en het uitzicht fenomenaal. Een mooie route is van Taiza naar La Santa in het noorden. In het zuiden overheerst het zwarte vulkaanlandschap, naar het noorden wordt het groener. Dit deel van het eiland is redelijk vlak en dus kunnen ook de niet klimmers hier dus prima uit de voeten.  

De oude haven van Arrecife
Tapas eten in Teguise