Lahemaa, idylle en rust aan de Baltische kust


Het is een winkel, postkantoor, apotheek en café ineen en de enige plek in het dorp waar ik mensen tegenkom. Het is een wonder dat er zo weinig mensen op deze prachtige plek zijn. Mischien moet ik er geen artikel over schrijven om het geheim van Nationaal Park Lehemaa niet te verraden. Ik doe het toch.
Na een koffie in het winkeltje te hebben gekocht, wil ik plaatsnemen op het enige bankje dat er is en uitkijkt over de baai, maar warempel het is bezet. Het is het echtpaar dat ik zojuist in de winkel heb gezien. Als zij na enige tijd opstappen is het mijn beurt om er plaats te nemen.

Een rustgevend uitzicht

Ik ben in Käsmu in Estland, op een klein uur rijden van Tallinn. Het dorp heeft honderdzevenendertig inwoners. Verwacht dus geen dorpsplein met restaurants en cafés. Het zijn de houten Scandinavisch aandoende huizen, het lieflijke witte kerkje, de schitterende kustlijn en de prachtige omgeving van Nationaal Park Lehemaa die deze plek zo magistraal maken.
Ik wandel door het dorpje en om het kerkje heen. Ook hier heerst er doodse stilte.
Na enige tijd zie ik iemand in de tuin een fiets repareren. Ik besluit hem niet te storen, maar hij brengt mij zonder het te weten wel op een idee. Volgende keer ga ik op fiets door dit gebied. Ik heb borden gezien die verwijzen naar B&B’s, hotels en er zijn ook diverse campings. Bovendien zijn de wegen heerlijk rustig.

Het negentiende eeuwse houten kerkje van Käsmu
De fietsenmaker van Käsmu

Käsmu was overigens in het verleden een stuk levendiger. In negentiende eeuw werden er schepen gebouwd en tot 1931 was er een zeevaartschool, waar meer dan 500 kapiteins en stuurlui zijn opgeleid. Dit gaf Käsmu de bijnaam kapiteinsdorp.
Er is nog een een maritiem museum om de roemrijke geschiedenis in ere te houden.
Nu leeft het dorp elk jaar nog een keer op met het Viru Folk Festival in augustus.

Het Viru Folk Festival in Käsmu (foto Visit Estonia)

Nationaal Park Laheema

De kuststrook waar ik ben is onderdeel van het Lahemaa National Park in Estland. Het is het oudste en grootste nationale park van Estland. Het is zevenhonderdvijftigduizend vierkante kilometer groot en bestaat uit bossen, rivieren, meren, moerassen en in het noorden een aantal stranden. Er komt nog veel wildlife voor. Met een beetje geluk zie je een eland, bruine beer, wolf of een lynx. De meeste dagtochten vanuit Tallinn gaan naar de wandelroutes en watervallen in het gebied. Op het landgoed Palmse is een bezoekerscentrum. De kuststrook, waar ik ben, is minder toeristisch.

Ik ga van de idylle van Lahemaa weer terug naar de levendige stad Tallinn. Een bezoek aan Lahemaa is perfect te combineren met een stedentrip Tallinn. Een gouden combinatie van stad en natuur.

De kustlijn van Nationaal Park Lahemaa