Utrecht, stralend middelpunt van het land


‘Dat gevlieg de wereld over’. Ik zie de man nog zo staan in een documentaire over vakanties in eigen land. Waarom Rome, Barcelona of Praag als Nederland ook zoveel te bieden heeft? Neem Utrecht.
De Dom en Hoog Catharijne kent iedereen. Sla die vooral niet over, maar er is zo veel meer. Onderstaande tips staan garant voor een paar bijzondere dagen in de Domstad.

Slapen in een werfkelder

De vorige gasten zijn er nog als ik bij het hotel arriveer. Enthousiast laten zij mij een foto zien van het wijntje dat ze gisteravond met kaarslicht aan de Oudegracht hebben gedronken. Deze ochtend hebben ze op dezelfde plek het ontbijt gehad. Een betere reclame kunnen Bert Jan en Marleen, de eigenaren van Hotel Oudegracht, zich niet wensen. ‘We krijgen inderdaad veel enthousiaste reacties van onze gasten die het fantastisch vinden om te slapen in een hotel met slechts 1 kamer in een werfkelder. En dan ook nog met uitzicht op de gracht’. De werfkelders in Utrecht zijn eeuwenoude opslagruimtes aan de gracht en uniek in de wereld. Eén van die kelders is liefdevol omgebouwd tot een stijlvolle hotelkamer en van alle gemakken voorzien. Het ontbijt kan worden genuttigd bij broodjeszaak ‘Stael’ op een steenworp afstand, maar ook op de kamer of lekker buiten in de ochtendzon aan de gracht.

Het unieke en sfeervolle Hotel Oudegracht met slechts 1 kamer

Oudste winkelstraat van Utrecht

Op een paar honderd meter van het hotel bevindt zich de Twijnstraat. Deze oudste winkelstraat van Utrecht is een aaneenschakeling van leuke winkels en restaurantjes. Neem de tijd voor dat bierspeciaalzaakje, die kookwinkel of een lunch bij de Vlaamse Bakker. Al slenterend door de Twijnstraat kom je weer uit bij de Oudegracht, die slingerend zijn weg vindt door de binnenstad.

Leuke winkel in de Twijnstraat, de oudste winkelstraat van Utrecht

Beleef de stad vanaf het water

‘Nederland Waterland’. Daarbij denk je niet zo snel aan bij Utrecht, maar ook hier verrast de stad.
Op verschillende punten kun je een kano of een waterfiets huren en wat is er mooier dan de stad te ontdekken vanaf het water? Onderweg zijn er plekken genoeg om even aan te meren voor een lunch of een drankje. Ook dan lonkt de gracht weer. Als je bij café ´Heen en weer´, midden in het centrum, een plekje bij het raam weet te bemachtigen ben je spekkoper.

Culinaire hotspots

Voor lekker eten in een mediterraan aandoende sfeer, moet je in de Serverstraat zijn, direct onder de dom. Andere leuke en hippe eetgelegenheden vind je net buiten het oude centrum. In de Wittevrouwenstraat en in het verlengde daarvan de Biltstraat. Je bent wel een aantal avonden zoet om alle leuke restaurants daar te bezoeken. Aanrader is Gastrobar ‘Aandacht’ met het beste uit Italië en Spanje; tapas, antipasti en goede wijnen. Ik heb geluk dat ik aan het begin van de avond zonder te reserveren nog een tafeltje heb. In de loop van de avond worden diverse klanten teleurgesteld.

De Servetstraat in avondverlichting met op de achtergrond de Dom
Werelds tafelen in de Biltstraat

Een oase in de stad

Alleen het gefluit van de vogels doorbreekt de stilte die ik gewillig na alle opwinding van de stad over me heen laat komen. Ik ben naar Fort Blauwkapel gefietst en sta stil bij het kerkje in het gelijknamige dorpje net achter het fort. Wat een heerlijke oase in de stad. De meeste hotels stellen fietsen beschikbaar en via de vele vrij liggende fietspaden en je komt wat verder dan alleen de binnenstad.

Na 2 dagen Utrecht ben ik overtuigd dat het gevlieg de wereld over niet altijd nodig is. Ik laat de Dom in avondverlichting achter mij.
Tijd om terug te gaan naar mijn hotelkamer voor een wijntje aan de gracht.

Bijzonder slapen

Hotel Oudegracht
Slapen in een werfkelder met een kamer direct aan de gracht.

B&B Bij de Jongens
Bed & Breakfast in een historisch pand midden in centrum.

Mother Goose Hotel
Kleinschalig boutique hotel. Zeer centraal gelegen (Ganzenmarkt).

Bijzonder doen

  • Huur een kano of waterfiets!
  • Bezoek fort Blauwkapel en het naastgelegen dorpje!
  • Maak een stadswandeling o.l.v. van een gids langs hofjes en verborgen parels in de binnenstad!

Nadere informatie over deze activiteiten is te vinden op de site van Ontdek Utrecht