Belfast, wat te doen in deze verrassende stad?

Commercial Court Belafast

Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, heeft de pers niet mee. Een regenachtig klimaat, gelegen in een uithoek van Europa en jarenlang geteisterd door rellen. Maar laat de vooroordelen varen en Belfast blijkt tal van leuke attracties te hebben voor een boeiend bezoek.   

Wist je bijvoorbeeld dat de Titanic hier gemaakt is? In de haven waar het schip gebouwd is, staat nu een interessant museum over de bouw en ondergang van het schip. Belfast is ook een studentenstad wat zorgt voor hippe uitgaanswijken en leuke pubs. 
Hieronder vind je tips wat je kunt doen in deze verrassende stad.

Black Taxi Tour
Jarenlang was Belfast een verdeelde stad en werd het geteisterd door rellen. Protestanten en katholieken stonden elkaar naar het leven en woonden strikt gescheiden in hun eigen wijken. Nu kun je onder leiding van een gids in een echte ‘black taxi’ door de wijken rondgeleid worden. Je rijdt dan door de beruchte wijken ‘Shankill’ en ‘Falls’.  
De wijk Shankill, met overal wapperende Union Jacks, is protestants. Zij willen bij het Verenigd Koninkrijk blijven. De wijk Falls is katholiek en met overal de Ierse vlag is hun voorkeur ook duidelijk. In beide wijken zijn vele muurschilderingen uit de tijd van de ‘troubles’. Op de muren zijn stoere vrijheidsstrijders en vele oorlogskreten geschilderd. De gids laat je de mooiste en beroemdste zien, zoals bijvoorbeeld een levensgroot portret van de hongerstaker Bobby Sands. De gids heeft overal een verhaal bij. De muurschilderingen zijn stuk voor stuk ware kunstwerken en geven ironisch genoeg kleur aan beide arbeiderswijken.
Ook stop je bij de vredesmuur, want ondanks het vredesakkoord uit 1998 zijn de katholieke en protestante wijken nog gescheiden door een muur van in totaal 21 kilometer.
In de nacht gaan de poorten van de muur nog steeds dicht.

Black Taxi Tour met tal van muurschilderingen

Titanic museum   
In de haven waar de Titanic is gebouwd, is enkele jaren geleden het Titanic museum gebouwd. Al van ver is het markante gebouw te zien. Het museum is in 2016 uitgeroepen tot  ‘World’s Leading Tourist Attraction’. Binnen wordt duidelijk waarom.
Het is geen saai museum met foto’s aan de muur, maar negen zalen laten je op een zeer levendige wijze het verhaal van de bouw en de ondergang van het schip ervaren. Een absolute aanrader.
Wat bij velen niet bekend is en waar ook weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven, is dat even verderop het dok is waar de Titanic werkelijk gebouwd is. Met een gids kun je afdalen naar de bodem van het dok en wordt duidelijk hoe groot de Titanic geweest is. In totaal was het schip 268 meter lang en 9 verdiepingen hoog.

Titanic Museum

Uitgaan in Belfast
Vergeet bij een bezoek aan Belfast ook niet de vele pubs in de stad, variërend van klassiek tot trendy. The Crown Liquor Saloon is alleen al om het interieur een bezoek waard en in de uitgaansgebieden Cathedral Quarter en rondom de Queens University ben je wel een aantal avonden zoet om alle leuke pubs te bezoeken.
En als het weer even tegenzit, denk dan aan een Schots gezegde dat ook geldt in Belfast: ‘Bevalt het weer je niet? Wacht dan 5 minuten en probeer het nog eens’.

Commercial Court, leuke uitgaanswijk in Belfast

St. George’s Market
In deze overdekte food- en markthal waan je jezelf in Zuid-Europa. De hal is eind 19e eeuw gebouwd en een van de oudste overdekte markten van het Verenigd Koninkrijk. Strijk hier neer rond lunchtijd, er is keus genoeg. Er is een groot aanbod aanverse producten en tal van stalletjes waar je heerlijk kunt eten, variërend van paella tot de lokale fish and chips.

St. George Market, overdekte markt en Food Hall

De kust van Noord-Ierland
Als je in Belfast bent en wat meer tijd hebt, huur dan een auto en rijdt een paar dagen rond in Noord-Ierland. De kustlijn is buitengewoon mooi en kent vele locaties waar films en series zijn opgenomen. Zo zijn er diverse plekken waar scènes van de hitserie Game of Thrones zijn opgenomen. Eén daarvan is Ballintoy Harbour, een rustgevend natuurlijk haventje.
Ook een bezoek waard is de Giant’s Causeway. Een rotsformatie van 40.000 basaltblokken  aan de kust. Het natuurverschijnsel  is zo bijzonder dat het op de lijst van de Unesco werelderfgoed staat. Er zijn ook bedrijven die speciale Game of Thrones en Giant’s Causeway tours vanuit Belfast aanbieden (zie praktische informatie). Dan hoef je geen auto te huren.

Voor de whiskey liefhebbers is een rondleiding bij Bushmills een aanrader. Je kunt dan zeggen dat je in de oudste distilleerderij ter wereld bent geweest. Na de rondleiding mag er uiteraard geproefd worden.

Praktische informatie

Hoe kom je er?
KLM vliegt dagelijks op Belfast vanaf Schiphol. Retourtickets kosten rond de € 100,-
Vanaf de luchthaven rijden bussen naar het centrum.

Vooraf regelen
Het is verstandig de Black Taxi Tour vooraf te boeken op http://blacktaxitours.com
De rondleiding door de protestantse en katholieke wijken heet de Belfast Mural Tour.
Bij het bedrijf van de Black Taxi Tours kan ook een transfer vanaf de luchthaven worden geregeld. Daarnaast  bieden zij ook een Game of Thrones en een Giants Causeway tour aan.

Eten en drinken

De leukste restaurants en pubs vind je in de uitgaanswijk Cathedral Quarter aan de noordkant van de stad. Bezoek dan absoluut Commercial Court, een straat met alleen maar leuke pubs en overal muurschilderingen. Leuk om te raden welke bekende personen allemaal  zijn afgebeeld. Een ander bruisend uitgaansgebied vind je en rondom Queens University in het zuiden van de stad. Botanic Avenue is een aaneenschakeling van leuke restaurants.  Aanrader is Molly’s Yard, een bierbrouwerij die tevens zeer smakelijke gerechten serveert. http://www.mollysyard.co.uk

Overnachten
In de gezellige buurt rondom Queens University ligt het ‘Crescent Townhouse hotel’.
Goede kamers, goed ontbijt en in de omgeving tal van restaurants. http://www.crescenttownhouse.com.

Aan de noordkant van het centrum, vlakbij Cathedral Quarter, is hotel ‘Premier Inn Belfast City Cathedral Quarter’ een prima optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *