Cyprus, trendy en klassiek onder de zon

In de oudheid wisten ze het al. Op Cyprus is het goed toeven. Tal van overblijfselen uit die tijd tonen de rijke en lange geschiedenis. Ook voor de minder fanatieke cultuurliefhebbers heeft dit eiland in de Middellandse zee veel te bieden. Het hele jaar door schijnt de zon, het heeft een schitterende kustlijn en overal kun je terecht in hippe strandtenten, goede restaurants en trendy uitgaansgelegenheden.

Wij zoomen in op de westkant van het eiland. Rond de culturele hoofdstad van 2017 Pafos, heb je tal van mogelijkheden voor een veelzijdige vakantie. Onderstaand wat tips voor een paar bijzondere locaties.    

Sea You beach bar
Met een ziltige en droge mond strijken we neer op het terras van ‘Sea You’. We kijken uit op de zee waarin we net hebben gezwommen. De zon glinstert in het water, de golven rollen het strand op en terwijl wij daar naar kijken wordt een koud drankje voor ons neergezet. Dit is zo´n plek waarbij je uren naar de zee kan kijken en het niet erg vindt om een tijdje niets te doen om ondertussen te genieten van een lunch en het uitzicht.
De hippe strandtent ‘Sea You’ ligt langs de weg van Pafos naar Coral Bay. Een schitterende route langs de kust die eindigt bij het bad van Aphrodite, helemaal op de noodwestpunt van het eiland. Volgens de overlevering nam de Griekse godin van de schoonheid daar haar bad. De naastgelegen baai, met ook weer tal restaurantjes, doet recht aan Aphrodite en is van een grote schoonheid.       

Koningsgraven in Pafos
Op de weg terug naar Pafos liggen, even buiten de stad, de koningsgraven. Deze staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Hier vind je, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden geen koningsgraven, maar de laatste rustplaats van Griekse en Romeinse edelen uit het begin van de jaartelling. Ook met kinderen is dit een spannende plek. Je kunt een aantal keren afdalen in de kelders en krijgt het gevoel Indiana Jones of een andere ontdekkingsreiziger te zijn als je tussen de pilaren loopt. Het is verstandig de koningsgraven in de ochtend of de namiddag te bezoeken. Er is namelijk weinig beschutting. 

Agios Nikolaos ton Gaton (klooster van de katten)
Overal in Griekenland en op Cyprus zie je loslopende katten, maar een hele bijzondere plek nemen zij in bij een klooster op het zuidelijke schiereiland Akrotiri.
Helemaal verscholen in het landschap en bijna afgesloten van de buitenwereld ligt deze bijzondere attractie. Het is het oudste klooster van Cyprus, maar heeft een veel grotere aantrekkingskracht door de katten die er los rondlopen. Het ontstaan hiervan gaat terug naar de 4e eeuw toen Cyprus gebukt ging onder een enorme droogte en het eiland geplaagd werd door slangen. Vanuit Constantinopel werden 1.000 katten naar Cyprus gebracht om de slangen uit te roeien. In het klooster werden de katten verzorgd en dat gebeurt nu nog steeds. Terwijl wij er rondlopen komt een gezin met een zak met brokjes aanzetten om de katten te voeren.
We mochten geen katje meenemen, anders was er waarschijnlijk één mee de koffer ingegaan.

Omodos
Onderweg naarOmodos zijn links en rechts de wijnvelden al te zien. De aanblik van druivenranken stalend in de zon is meestal een voorbode voor kleurrijke dorpjes waar eten en drinken centraal staat. Ook hier blijkt dat weer te kloppen. Omodos in het Troodos gebergte is een leuk uitstapje om even aan de hitte te ontsnappen. In dit wijnstadje kun je al slenterend door de nauwe straatjes op diverse plekken de lokaal gemaakte wijnen proeven en kopen. Naast wijn heeft Omodos nog een aantal lokale bijzonderheden, zoals het speciale Arkatena brood, sieraden en kant. De plek dus om souvenirs te kopen. Al slenterend door de straatjes ontkom je niet aan het Timios Stavros klooster midden in centrum. Hiervan is alleen de kerk nog in gebruik. Deze heeft een indrukwekkende wand met iconen. Een belangrijk relikwie is een stuk touw waarmee Jezus zou zijn vastgebonden aan het kruis.

De pilaar van Paulus
Als je na alle indrukken nog puf hebt om een historische plek te bezoeken, sla dan de pilaar van Paulus (Paul’s Pilar) in Pafos niet over. De bezichtiging kost niet veel tijd, maar de plek is wel iconisch.    
Na de dood van Jezus gingen zijn apostelen in de hele mediterrane wereld het geloof verspreiden. Paulus kwam daarvoor naar Cyprus, maar werd  door de Romeinse gouverneur voor zijn ketterse uitlatingen vastgebonden aan een pilaar en gegeseld. Hij kreeg 39 zweepslagen. Toen de Romeinse gouverneur zag dat de apostel niet brak en zijn geloof trouw bleef, bekeerde hij zich tot het christendom.
De pilaar waaraan Paulus zou zijn vastgebonden staat er nog. Erachter is een orthodoxe kerk die gebouwd is op de ruïnes van een basiliek uit de oudheid. Trendy en klassiek liggen hier wel heel direct naast elkaar. De antieke bouwwerken grenzen direct aan het zwembad van een hotel.

Na al deze geschiedkundige lessen, is het weer goed bijkomen op een terras in de oude haven van Pafos, ergens langs het strand of gewoon bij de bar van het eigen hotel.
Wat ze in de oudheid al wisten, geldt nu nog steeds; het is goed toeven op Cyprus.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Cyprus ligt op ongeveer 4 uur vliegen van Nederland en is een bestemming voor het hele jaar. Zelfs in december is het nog bijna 20 graden. Houd er rekening mee dat het in de zomermaanden wel heet kan zijn met temperaturen van boven de 30 graden. De beste periode is het voorjaar en het najaar.
Er kan rechtstreeks naar Pafos worden gevolgen met diverse chartermaatschappijen.

Pafos is een prima uitvalsbasis. De stad bestaat uit 3 delen, wat wel eens verwarrend is.
Kato Pafos is de wijk aan zee rond de oude haven. Ten noorden en zuiden daarvan zijn de meeste hotels gevestigd. Ook vind je hier een chique ‘Shopping mall’, met tal van kledingswinkels, lunchgelegenheden en een grote supermarkt  
In het hoger gelegen Nea Pafos woont het grootste deel van de huidige bevolking. Hier vind je de overheidsgebouwen, winkelstraten en woonwijken.
Paleo Pafos is de stad uit de klassieke oudheid. Deze stad is destijds verlaten. Er zijn alleen nog enkele ruines over.  

Het openbaar vervoer in en rondom Pafos is goed. De meeste bezienswaardigheden zijn met de bus goed te bereiken. De beste en meest flexibele manier om het eiland te verder verkennen is echter met een huurauto. Op Cyprus wordt links gereden, maar dat went snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *