Belfast, no worries no more troubles

Belfast is net als Haggis, een gerecht gemaakt van de organen van een schaap. Het klinkt onaantrekkelijk. Het ziet er onaantrekkelijk uit en ook van de geur krijg je niet het water in de mond. Als je alle vooroordelen overwint, het gerecht bestelt en een hap neemt, kan het wel eens verrassend uit de hoek komen.

Ook Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland, heeft de pers niet mee. Een regenachtig klimaat, gelegen in een uithoek van Europa en jarenlang geteisterd door rellen. Maar laat ook hier de vooroordelen varen en Belfast blijkt ingrediënten te hebben voor een boeiend bezoek.   

Black Taxi Tour
De regen schijnt hem niet te deren. Terwijl wij onze capuchon over het hoofd trokken of de paraplu opsteken, blijft onze gids gewoon in de regen staan. ´It will be over in a few minutes´, zijn troostende woorden van zijn kant. Het blijkt te kloppen.
Zijn opmerking deed me denken aan een Schots gezegde en stelde me gerust voor de rest van de reis: ‘Bevalt het weer je niet? Wacht dan 5 minuten en probeer het nog eens’.

Met Mark Neil doen we een ´Black Taxi Tour´ door Belfast. We passen met z´n zevenen precies in zijn taxi. We rijden door de beruchte wijken ‘Shankill’ en ‘Falls’.  
De eerste wijk, met overal wapperende Union Jacks, is protestants. Zij willen bij het Verenigd Koninkrijk blijven. De ‘Falls’ is katholiek en met overal de Ierse vlag is hun voorkeur ook duidelijk. In beide wijken zijn vele muurschilderingen met stoere vrijheidsstrijders en oorlogskreten. Mark vertelt bij een paar van de beroemdste schilderingen het achterliggende verhaal, zonder dat wij kunnen ontdekken of hij katholiek of protestants is. We vragen er ook maar niet naar. Het zijn stuk voor stuk ware kunstwerken en geven ironisch genoeg kleur aan beide arbeiderswijken.
Ook stoppen we bij ‘vredesmuur’. Ondanks het vredesakkoord zijn de katholieke en protestanten wijken gescheiden door een muur van in totaal 21 kilometer. De  poorten gaan in de nacht nog steeds dicht.
Na 1,5 uur is de tour over en zet Mark ons, hoe kan het ook anders, af bij een pub.

Titanic museum
De volgende dag is de hemel wederom grijs, de zon onvindbaar en is er de continue dreiging van een regenbui. Bij slecht weer gewoon even  5 minuten wachten hebben we gisteren geleerd.  Niks aan de hand dus en een mooie dag om het Titanic museum te bezoeken.
Want ja, dit wereldberoemde schip is in Belfast gemaakt.
Al van ver is het markante gebouw te zien. Negen zalen vertellen het verhaal van de bouw en de ondergang van het schip. Wij besluiten om ook het iets verderop gelegen dok te bezoeken, waar de Titanic werkelijk gebouwd is. Met een gids dalen we af naar de bodem van het dok en wordt duidelijk hoe groot de Titanic is geweest, 268 meter lang en 9 verdiepingen hoog.  

Het nieuwe museum en de vele buitenlandse toeristen die erop afkomen, staat symbool voor een nieuw tijdperk in Belfast.
Vergeet ook niet de vele pubs in de stad, variërend van klassiek tot trendy. The Crown Liquor Saloon is alleen al om het interieur een bezoek waard en in het uitgaansgebied ‘Cathedral Quarter’ ben je wel een aantal avonden zoet om alle leuke pubs te bezoeken. Al met al genoeg redenen om een bezoek te brengen aan Belfast.
‘No worries  no more troubles’.          

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *